Droogijsstralen, wat wel en wat niet?

911 gestraald met droogijs

Dagelijks ontvangen wij Whatsapp berichten en telefoontjes waarin met regelmaat dezelfde onderwerpen aan de orde komen. Wat kan er met droogijsstralen en wat niet?

Vuil verwijderen met droogijs

Zonder te diep op het principe van droogijsstralen in te gaan: wanneer er met droogijs gestraald wordt, dan wordt oppervlakte vuil verwijderd. Dat komt omdat het droogijs door het vuil heen dringt en door de micro explosie wordt datzelfde vuil weggeblazen. Daardoor wordt de oppervlakte schoon.

Geen laklagen

Wanneer er sprake is van een laklaag of een zeer harde en uitgedroogde coating, dan lukt het niet om het droogijs er in door te laten dringen. Het droogijs ketst af op de harde laag waardoor de harde laag in stand blijft. Juist daarom is droogijsstralen uitermate geschikt voor het verwijderen van bijvoorbeeld stickers van voertuigen zonder enige schade aan de lak toe te brengen.

Wél stoffen bekleding

Omdat droogijs relatief zacht is en deze met speciale apparatuur zoals die van Iceblaster te defragmenteren is tot bijna poeder, ontstaat er een mooie nieuwe toepassing. Die toepassing is het reinigen van stoffen bekleding. Met een lage druk en zeer fijn droogijs kan bekleding gereinigd worden zonder dat het nat wordt.

Geen oxidatie

Wanneer metalen geoxideerd zijn, zoals wanneer aluminium langdurig wordt blootgesteld aan de elementen of als metaal gaat roesten, dan werkt droogijsstralen niet om dit te verwijderen. Het wordt wel schoner, maar niet mooier.

Vragen over droogijstoepassingen

Door de tijd heen en op basis van ervaring is het voor ieder object goed in te schatten hoe het eindresultaat is nadat het is behandeld met droogijsstralen. En wanneer droogijsstralen niet de juiste methode is, dan zijn er nog andere straalmogelijkheden. Een goed en deskundig advies is – zeker wanneer we spreken over kostbare oldtimers – van groot belang.

Foto’s helpen enorm

Wanneer u aanvullende informatie wilt, of een advies op maat, dan helpt het natuurlijk als wij wat foto’s mogen ontvangen van het te stralen object. Betreft het een bijzonder of ingewikkeld object, dan komen we graag eerst bij u kijken zodat we ter plaatse een advies aan u kunnen uitbrengen.