Voor- en nadelen

Stralen met Garnet kent een aantal voordelen, maar ook nadelen. We behandelen ze beiden zodat uw keuze om met dit middel te laten stralen wat makkelijker wordt.

Voordelen Garnet

Garnet, ook wel speedblast genoemd, is een Australisch mineraal dat als voordeel heeft dat het niet splijt of breekt tijdens het straalproces. Handig voor in straalkasten, want dat maakt het middel geschikt voor meermalig gebruik.

Volledig natuurlijk

Een ander voordeel van Garnet is dat het een volledig natuurlijk straalmiddel is. Het gebruik zal niet leiden tot enige milieuschade. De scherpe kanten aan het materiaal zorgen tijdens het stralen voor een optimale reiniging. Dit maakt het bijzonder geschikt voor het verwijderen van zware vervuiling, of van bijvoorbeeld tectyl lagen of andere coating van voertuigen.

Vrijwel stofvrij stralen

Het stralen met Garnet levert vrijwel geen stof op omdat het materiaal zelf niet splijt of kapot slaat. En de kleine hoeveelheid stof is nog eens te beperken wanneer wij kiezen voor een natte straalmethode. Onze machine zorgt dan voor een waterfilm die het stof absorbeert. Daarnaast werkt het water meteen als een spoelmiddel.

Verruwing ondergrond

Bij het stralen van bijvoorbeeld een bodem van een voertuig kan het enigszins opruwen een voordeel zijn. Na het stralen wordt er over het algemeen een nieuwe beschermlaag aangebracht. Deze beschermlaag zal op een ruwer oppervlak beter hechten dan op een glad oppervlak.

Nadeel van Garnet

Is er dan geen nadeel aan het gebruik van dit straalmiddel? Jawel, omdat de korrels vrij scherp zijn en vrijwel volledig intact blijven tijdens het stralen, zal de ondergrond iets verruwen. Dat maakt het middel minder geschikt voor het stralen van objecten die 100% glad moeten blijven.
Daarnaast is het materiaal ietsje duurder dan Natriumbicarbonaat (soda).