Nieuwe machine voor meer straalklussen

Ibix 25 HD H2O

Nadat wij enige weken gewerkt hebben met een machine die geschikt is voor andere straalmiddelen dan droogijs, hebben we besloten om de heavy duty uitvoering aan te schaffen.

Stralen met Natriumbicarbonaat en Australisch mineraal (Garnet).Onze nieuwe heavy duty machine kan met deze straalmiddelen vrijwel iedere straaklus aan, vanzelfsprekend op locatie. En een extra mogelijkheid komt op veel locaties zeer goed van pas, want we kunnen met deze machine nat stralen. Dat betekent dat we geen stof maken.

Verschil tussen soda en Garnet

In het kort het verschil tussen Natriumbicarbonaat (soda) en Garnet is dat de eerste absoluut geen schade aan de ondergrond oplevert en Garnet ruwt het oppervlak iets op. Dat maakt het ideaal voor het opnieuw aanbrengen van coatings.
Zowel soda als Garnet kunnen nat gestraald worden. Indien er voor de natte methode gekozen wordt dan zal de hoeveelheid gebruikt straalmateriaal iets groter worden, maar het resultaat is er dan ook naar.

Bodems van voertuigen

Voor het stralen van bodems van voertuigen heeft droogijs nog altijd onze voorkeur. De hoeveelheid stof is beperkt tot het afgestraalde vuil. Daarnaast is er geen residu met droogijsstralen.

Resultaat is wat telt

Toch kan het in bepaalde gevallen niet het gewenste resultaat geven, droogijsstralen. Bij sommige oldtimers is er behalve tectyl soms ook een coating op het voertuig aangebracht. En die coating is door de jaren heen keihard geworden. Dit laat zich lastig verwijderen met droogijs, tenzij er een zware compressor wordt ingezet.

Ander straalmiddel, ander resultaat

Wanneer er sprake is van kwetsbaar of dun plaatmateriaal, dan is de keuze om met soda te stralen. Soda verruwt het oppervlak absoluut niet en er is geen wrijving dus er ontstaat ook geen warmte. Omdat er geen sprake is van verwarming zal het plaatmateriaal ook niet vervormen.
Het gestraalde object zal brandschoon en glad worden. Zeker voor inlaatspruitstukken, onderblokken en versnellingsbakken een mooie straalmethode.

Garnet verruwt iets

Het straalmiddel Garnet is een Australisch mineraal dat scherpe kantjes kent en het materiaal breekt niet tijdens het stralen. Dat maakt het in straalkasten her-bruikbaar. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar en bij tectyl lagen die wat elastisch zijn kiezen wij voor een korrel van 80 mesh. Met deze korrel wordt de bodem gegarandeerd schoon, maar er is wel sprake van een verruwing van de ondergrond. Dit maakt het makkelijk om na het stralen een nieuwe beschermlaag aan te brengen die bovendien beter zal hechten.

Wat blijft er achter?

Na het stralen met soda of Garnet in combinatie met water blijft er vanzelfsprekend materiaal achter. Dit materiaal is het straalmiddel vermengd met het afgestraalde vuil. Het straalmiddel is biologisch afbreekbaar, zowel soda als Garnet.

Vraag om informatie

We bespreken graag uw straalklus, er is altijd een mogelijkheid. Neemt u gerust contact met ons op zodat we kunnen zien welke mogelijkheden er zijn.