Motorblok stralen zonder demontage

“Hij loopt zo lekker”, kent u dat? Bij de restauratie de wens om een motorblok niet te demonteren omdat hij loopt als een naaimachine. Maar hoe wordt het blok dan toch schoon voor het weer gemonteerd wordt in het voertuig?

Stralen met droogijs is de oplossing

De oplossing is het stralen met droogijs. Wanneer er gestraald wordt met droogijs als de motor in de bok staat of aan de takel hangt, dan kan deze perfect behandel worden door deze met droogijs te stralen.

Motorblok schade voorkomen

Het droogijsstralen zal gegarandeerd geen schade veroorzaken aan de motor omdat het droogijs zelf zachter is dan de ondergrond, maar wel harder is dan het aanwezige vuil. Droogijs is dus een echte oppervlakte reiniger. De kanttekening daarbij is de het vuil dat zich in de poriƫn van materialen zoals aluminium heeft genesteld door de jaren heen niet met droogijsstralen verwijder kan worden. Ook verkleuringen zullen niet verdwijnen.

Poorten dichtmaken is het enige

Wanneer de motor is gedemonteerd dan kan alles erop blijven zitten indien gewenst. Dat voorkomt een zoektocht naar pakkingen of het dol draaien van moertjes of boutjes. Wel is het zaak om open uit- of inlaatpoorten af te pluggen. Niet omdat het droogijs niet de motor in mag, dat is geen probleem omdat het verdampt. Maar wel om te voorkomen dat weggestraald vuil onverhoopt in de motor terecht komt.

Het is zo geregeld

Het droogijsstralen van een motorblok in een bok of aan de motortakel is voor Iceblaster een klusje dat snel voor elkaar is. Tussen aankomst en afrekenen gaat er zelden meer dan een uur voorbij. De mate van vervuiling speelt daarbij amper een rol. Dit speelt wel een rol in het bepalen van de prijs omdat er bij een grotere vervuiling meer droogijs nodig is om de klus te klaren.

Motorblok toch liever als nieuw?

Wilt u toch liever glimmende carburateurs en een inlaatspruitstuk waar u bij wijze van spreke uw haar in kunt kammen? Dat kunnen wij ook voor u realiseren. In dat geval adviseren we toch om de delen die schoon moeten te demonteren. Dan kunnen we ze met Natriumbicarbonaat (straalsoda) nat stralen. Dat gebeurt dan stofvrij. Direct na het stralen worden de gestraalde delen nagespoeld met water en als u zelf zo’n vier uur nadat het stralen klaar is nog een keer goed naspoelt met schoon water dan is alle soda gegarandeerd verwijderd.

Motorblok onderdeel: Kop voor en na
Kop van een BMW met soda gestraald op locatie