Sodastralen

Soda stralen is, net zoals droogijsstralen, een zeer milieuvriendelijke manier van stralen. En ook bij het sodastralen vindt er absoluut geen aantasting van het materiaal plaats.

Sodium Carbonaat (soda)

Het gebruikte straalmiddel is Sodium Carbonaat, in de volksmond soda genoemd. Het is een zuivere htgroscopische (=vochtaantrekkende) stof dat goed oplost in water. Het middel is verkrijgbaar in 2 verschillende korrelgroottes.

Grove korrel

de grovere korrel wordt gebruikt om een iets hardere verontreiniging aan te pakken, waarbij de kanttekening dat de ondergrond toch licht wordt aangetast. Dit maakt de methode minder geschikt voor gevoelige objecten zoals glas of chrome delen.

Fijne korrel

De fijne korrels hebben de eigenschap om te ‘verpoederen’ waardoor er absoluut geen schade aan de objecten komt. Zware vervuilingen zijn er echter moeilijker mee te verwijderen.

Hoe werkt het?

Sodastralen is het stralen met natrium bicarbonaat. Door middel van perslucht worden de soda korrels tegen de oppervlakte gestraald. Er kan eventueel water toegevoegd om de ontwikkeling van stof te voorkomen. Wanneer de soda korrels de oppervlakte raken breken deze. Omdat bij sodastralen de deeltjes uit elkaar slaan bij de inslag wordt er geen warmte verplaatst in de oppervlakte. Dit voorkomt vervormingen van het getraalde materiaal en maakt de methode uitermate geschikt voor het schoonstralen of het ontlakken van dun plaatmateriaal.  

de tekst gaat verder onder de afbeelding

Ontlakken Ferrari

Zeer milieuvriendelijk

Soda is een natuurlijk oplosbaar product en dus niet schadelijk voor het milieu. 

Droog soda stralen

Soda stralen kan men zowel droog als nat doen. Wanneer het soda droog gebruikt wordt zal het veel stof nalaten omdat de soda volledig uit elkaar spat tijden het stralen. Het voordeel van het droog stralen van soda is dat er geen verkleving plaats kan vinden van straalresten.

Nat soda stralen

Wanneer stof ongewenst is, maar de voorkeur absoluut uitgaat naar het stralen met soda (in verband met een ondergrond die absoluut niet mag beschadigen bijvoorbeeld) dan kan water toegevoegd worden.
Onze straalmachine kan de soda gecombineerd met water stralen en maakt op die manier een waterfilm die het stof dat vrijkomt met soda stralen absorbeert. Bijkomend voordeel is dat het te stralen object meteen wordt gespoed zodat er vrijwel geen straalmiddel achterblijft.

Laklagen

De techniek achter het soda stralen is dusdanig fijn, dat het mogelijk is om een enkele laklaag te verwijderen zonder dat onderliggende lagen worden gestraald. Indien gewenst kan er dus laag voor laag gestraald worden. En zelfs wanneer er met het stralen het blanke metaal in zicht komt, is er toch geen sprake van enige vervorming van het metaal omdat de straaldruk geen schade oplevert en ook ontstaat er geen hoge temperatuur aan de oppervlakte. Dit laatste is wel het geval bij glasparels of zand.

Hout stralen

Ook houten objecten kunnen uitstekend gestraald worden met soda. De voorkeur gaat dan wel uit naar hardere houtsoorten omdat bij zachtere houtsoorten mogelijk schade optreedt en de nerf er uit gestraald wordt.

Niet voor zware roestvorming

Waar soda niet geschikt voor is, is voor ernstige roestvorming en zware verwering waarbij het materiaal is ingevreten.

Een unieke eigenschap van soda stralen is dat er geen materiaal wordt afgenomen en dat de oppervlakte structuur van het object niet wordt veranderd. En dit nu is juist wel noodzakelijk bij het het verwijderen van roest… 
Het soda straalmiddel is eenvoudig weg te zacht en te bros om roest te verwijderen, met welke straaldruk het ook wordt gebruikt.

Gevoelige en zachte objecten

Soda stralen is zeer geschikt voor het reinigen van gevoelige materialen die absoluut niet beschadigd mogen worden zoals:

  • Versnellingsbakken, tussenbakken, cardanassen, remklauwen, motoren, cilinderkoppen, waterpompen, carburateurs, enz.
  • Graffiti verwijdering op verschillende materialen zoals glas, zacht steen, harde steen, RVS, aluminium e.d.
  • Boten zowel polyester, hout, aluminium als staal
  • Monumenten: steen, hout, metaal
  • Meubelen en tuinmeubelen van hout of kunststof
  • Motorfietsen
  • Geschilderde meubelen
  • Broodbakmachines
Soda straalmachine

Oldtimers sodastralen

De straalmethode met soda veroorzaakt geen enkele opwarming, dus geen vervorming van de plaat-carrosserie waardoor het direct klaar is voor de behandeling van het spuiten = geen schuurwerk meer nodig.
Sodastralen is ook een prima methode voor het reinigen van motoren en vette onderdelen, want sodium bicarbonaat breekt koolwaterstoffen af. Ook kleine oppervlakten en hoeken leveren geen problemen op, want tijdens het stralen worden olie en vet omgezet in een zeepoplossing die je nadien met gewoon water uit de tuinslang eenvoudig kunt afspoelen.

Niet schadelijk voor glas of rubbers

Doordat het niet schadelijk is voor de behandelde oppervlakten, is het ook niet nodig om alles te demonteren. Zo kan je perfect een volledig carrosserie stralen met de rubbers en ruiten er gewoon in, zonder dat dit enige schade oplevert. Vanzelfsprekend is het altijd beter om zoveel mogelijk van een carrosserie te verwijderen zodat iedere plek gestraald kan worden.

Kleine onderdelen

Delen van scootermoteren, carburateurs, waterpompen, kleppendeksels, cilinderkoppen en ga zo maar door, worden in onze eigen werkplaats gestraald. De delen kunnen na afspraak worden gebracht en zullen normaal gesproken binnen een week weer klaarliggen om te worden afgehaald. Bel gerust even met 06-31195979.