Welk straalmiddel gebruiken?

Straalmiddel Garnet

De keuze voor een bepaald straalmiddel is afhankelijk van een aantal factoren. Voor verschillende straalklussen zijn er gelukkig ook verschillende materialen om mee te stralen.

De kosten

Wat een straalmiddel kost per kilo, hoeft niet per definitie de doorslaande factor te zijn bij het stralen. Het is naast de prijs belangrijk om in te schatten hoeveel er van het straalmiddel gebruikt zal gaan worden. Zo mag een straalmiddel best wat duurder zijn als de gebruikte hoeveelheid beperkt kan worden.

Wat moet er af gestraald worden

Een tweede factor die van belang is voor de juiste keuze van het te gebruiken straalmiddel is wat er precies weggestraald moet worden. Over het algemeen kan er gesteld worden dat:

  • droogijs zachte materialen (vuil) perfect verwijdert
  • soda zachte materialen verwijdert, maar wel resten achterlaat
  • Garnet ook harde materie zoals lak verwijdert

De ondergrond

Ook is het van belang of de ondergrond gegarandeerd onbeschadigd moet blijven. In dat geval zijn zowel soda als droogijs zeer geschikt, maar Garnet weer niet. Voordeel van Garnet is dat bij een onderkant van een voertuig er een verruwing plaatsvindt waardoor een nieuw aan te brengen coating beter zal hechten.

Problemen met stof

Als eerste droogijs

Wanneer er gestraald wordt met droogijs, dan wordt het vuil dat wordt weg-gestraald door de lage temperatuur stof. Dat is dus het enige dat achterblijft na het stralen.

Dan soda als straalmiddel

Dan Natriumbicarbonaat (soda), dat splijt tijdens het stralen. Dus naast het vuil dat wordt weg-gestraald kent sodastralen ook het nadeel van het stof van de soda zelf. Dit kan worden afgevangen door een waterfilm mee te stralen waardoor er geen stof meer ontstaat, maar wel flink wat water.

Tot slot Garnet

Dit mineraal is een stof dat niet splijt en daardoor is er amper sprake van stof. Slechts een klein beetje van het weg-gestraalde vuil en zelfs dat is nog te combineren met een waterfilm zodat er geheel geen stof is.

Hulp bij uw keuze

Toch nog niet gevonden wat u zocht? Geen probleem, neem even contact met ons op zodat we u persoonlijk advies kunnen geven over de wachtende straalklus.