Voor- en nadelen

Droogijsstralen, de voordelen en nadelen

Er zijn twee grote verschillen met tussen droogijsstralen en andere straaltechnieken: De gebruikte ijskorrels zijn zeer koud (minus 78,5°C) en verdampen dan ook meteen als ze het oppervlak raken, waardoor het enige afval dat geproduceerd wordt het vuil is dat wordt verwijderd. Er worden geen chemische stoffen toegevoegd zodat deze methode heel milieuvriendelijk is. Bij andere straaltechnieken blijven er glasparels, zand of andere straalstoffen achter.

Deze techniek wordt in vele sectoren toegepast. Zo is het ook mogelijk om graffiti, slechthechtende epoxy en laklagen, kauwgom, roet en reiniging na brand te verwijderen. Maar ook het verwijdering van geplakte belettering van verschillende oppervlakten is een mooie toepassing van droogijsstralen.

Voordelen van droogijsstralen.

 • De vaste droogijskorrels verdampen na het raken van het oppervlakte, waardoor er geen extra restafval is.
 • Het is een heel milieuvriendelijke reiniging.
 • Er treedt geen beschadiging op op de te reinigen oppervlaktes. Bij gevoelige oppervlaktes wordt best gekozen voor een kleine korrel en een lagere straaldruk.
 • Ontsmettend effect: Dankzij het bacteriedodend effect van CO2 neemt de bacteriegroei sterk af.
 • Alle apparatuur blijft normaal functioneren omdat er geen vocht ontstaat.
 • Stoffen zijn direct na het droogijsstralen te gebruiken.
 • Kortere straaltijd dan bij conventionele straalmethodes
 • Geen belasting voor de te stralen objecten

Nadelen van droogijsstraling.

 • Geluidsoverlast: Tot een druk van 3 bar blijft het geluid beperkt tot 90 decibel.
 • Droogijsstralen vereist relatief veel perslucht, waardoor de meeste compressoren het niet aan kunnen.
 • Een droogijs straalmachine is een kostbare investering en dat uit zich in de kostprijs van het droogijsstralen.
 • De kostprijs is ongeveer de helft duurder als andere straaltechnieken, je spaart eventueel wel de reinigingskosten achteraf uit want er hoef geen zand of een chemische stof te worden verwijderd.
 • Uitgedroogde elektriciteitskabels zijn kwetsbaar

droogijsstraalmachine voor het droogijsstralen

Droogijsstralen is één van de beste straalmethodes die er is. Geen extra aantasting van het milieu, sneller dan andere methodes. Omdat er sneller gereinigd kan worden is er sprake van flinke tijdswinst zodat machines of voertuigen niet onnodig lang stil hoeven te staan.

Wanneer er gestraald wordt met droogijs en er een speciale compressor gebruikt wordt dan kan er gecertificeerd gestraald worden in de voedselindustrie of in de farmaceutische industrie. Droogijs ontsmet de apparatuur door de zeer lage temperatuur.

Vele toepassingen

Naast de automotive branche zijn er nog ontelbare toepassingen waar het droogijsstralen gebruikt kan worden: het verwijderen van kauwgum, graffiti, metselvoegen, antifouling, tectyl, roest, laklagen, stickermateriaal, vlekken uit bekleding, roetaanslag, voedselresten, vetlagen en zo kunnen we nog heel lang door gaan.

Iceblaster beperkt zich tot de automotive branche. Wij stralen voertuigen en interieurs van voertuigen, maar ook losse onderdelen zoals differentiëlen, versnellingsbakken, waterpompen, cilinderkoppen en andere metalen delen.

Onze straalapparatuur komt op plekken die met conventionele methodes absoluut niet bereikt kunnen worden. Door het gebruik van speciale nozzles (spuitmonden) bereiken wij plekken die zelfs niet zichtbaar zijn. Droogijs komt echt in iedere hoek van het voertuig.

Locatiewerk

U vraagt zich ongetwijfeld af waarom u droogijsstraalbedrijven niet zo vaak tegenkomt. Dat komt omdat de apparatuur vrij kostbaar is en het proces om droogijs te maken is niet eenvoudig. De investering is vrij hoog en droogijs laat zich niet in een vriezer bewaren. Bij temperaturen hoger dan 79 graden Celsius begint het ijs al te verdampen. Een volle container met droogijs verdampt in een paar dagen geheel. Daarmee heeft u ook meteen de reden dat Iceblaster altijd op afspraak werkt. Gelukkig hebben wij goede afspraken met onze leveranciers van droogijs waardoor we altijd snel op locatie kunnen zijn om uw spullen te stralen.

Geavanceerde straalmachine

Onze apparatuur is zeer geavanceerd zodat we de juiste straalkorrel altijd voorhanden hebben. Wij kunnen niet alleen de hoeveelheid lucht, de sterkte van de luchtstraal en de hoeveelheid ijs regelen met onze straalmachine, maar we kunnen ook zelf de grootte van de ijskorrels zelf aanpassen om tot een optimaal straalresultaat te komen.
Met het aanpassen van de pellets kunnen we bovendien voorkomen dat interieurdelen beschadigen, maar toch goed gereinigd worden.

Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan online op onze website.